A stílustanácsadás sznoboknak való.. - vagy pont hogy nem?? (1. rész)
2016. szeptember 23. írta: Stílusficam

A stílustanácsadás sznoboknak való.. - vagy pont hogy nem?? (1. rész)

... egy konkrét vendég példáján keresztül...

mskala1tavasz.jpg

Ha valaki elszánja magát arra, hogy elmenjen egy stílustanácsadóhoz, akkor általában valamiféle bizonytalanság van az életében, és ezen akar változtatni.. úgy érzi, hogy csak a külsején változtat, de ezzel összhangban mindig elindul egy belső változás is, már csak azáltal, hogy jobban megismeri önmagát, tudatosabban kezdd el öltözködni, és ez ad egyfajta belső erőt, magabiztosságot az életében. Mert valljuk be, ha jobban nézünk ki, jobban is érezzük magunkat a bőrünkben.

Mindenek előtt azt szeretném leszögezni, hogy egy stílustanácsadó teljesen másképp működik, mint egy stylist, valójában nem is nagyon szeretem, amikor ezt a szót használják..

Egy stylist úgy alakít át, hogy abban nincsen semmi személyes, általában nem veszi figyelembe az adott ember személyiségét, karakterét, attitűdjét.. 

Egy stílustanácsadó figyel.. figyeli a vendégét, hogy milyen a kisugárzása, miért is jött el ma hozzá, megpróbálja kitalálni a vágyait, és azt is, hogy milyen irányba szeretne, és tud is változni jövőben. Általában már az elején látja, hogy mit lehet kihozni belőle, de a változás nem könnyű dolog... már az is nagyon nagy lépés, ha valaki felvállalja, hogy változtatni szeretne, az meg még nagyobb kihívás, hogy ezeket a változtatásokat lépésről lépésre végigélje. A stílustanácsadónál minden az emberről szól, és az a fontos, hogy neki segítsünk változni, abban az ütemben, ahogyan Ő képes rá, és abba az irányba, amibe Ő szeretne menni. Egyfajta coaching program :)

No de lássuk a medvét!! Azaz inkább a Jucit :) 

Mi történik, amikor elmegy valaki egy stílustanácsadóhoz? First step, kap egy teát vagy egy kávét, leülünk és elkezdünk beszélgetni..  

JUCI

34 éves, egy bankban dolgozik, van egy másfél éves kislánya, nemrég ment vissza dolgozni a munkahelyére. Anyukaként, feleségként és egyben dolgozó nőként a napjai igencsak megterhelőek. Az feltűnhet már a bemutatkozó képen is, hogy választott italának színe sokkal jobban kiemeli az arcát, mint a választott pólójának színe :)

juci.jpg

Konfekció mérete: 44-46. Elmondása alapján mindig voltak súlyproblémái, már gyerekkorában is ilyen alkat volt, de mostanára már megbékélt ezzel, és teljesen elfogadta magát olyannak, amilyen. Ez látszik is rajta, kiegyensúlyozott, magabiztos, céltudatos nő. A kislánya születése óta sajnos rajta maradt még az átlagon felül is plusz 5-10 kiló, ezért a ruhatárának nagy része jelenleg kicsi rá, így aktuális nála egy nagyobb gardróbfrissítés.

A munkahelyén sok tréninget tart, rengeteg emberrel találkozik, fontos a megjelenése. Szeret csinosan öltözködni, bevállalós, nem állnak tőle messze a vagány szettek sem. Anyagilag sajnos nem engedheti meg magának a drága dolgokat, de nem is igazán tulajdonít jelentőséget annak, hogy honnan szerzi be a szereléseit. Leginkább turkálóban vásárol.

 A bemutatkozás után elmeséljük, hogy mit is fogunk csinálni, a stílustanácsadás általában egy színtanácsadásról és egy testalkat elemzésről szól, persze minden tanácsadó másképp dolgozik, de ezek a pontok azért fontosak ahhoz, hogy később megfelelő ruhadarabokat, szabásvonalakat tudjunk ajánlani.

SZÍNTANÁCSADÁS

A színelemzés során első körben megállapítjuk, hogy a vendégnek milyen színek és azok milyen árnyalatai állnak jól leginkább, ez alapján besorolható egy évszaktípusba. Úgynevezett színkendők segítségével próbálgatjuk sorról sorra a színeket, hogy adott szín hogyan működik együtt az egyénnel.. Ezt mindig a vendég eredeti színei, tónusai határozzák meg, Juci eredeti hajszíne középbarna, a szemszíne mogyoróbarna, a bőrszíne inkább világos árnyalatú, porcelános, kissé elefántcsontra emlékeztető. A színek egyben energiák is, és az alanyunk is hoz magával egy energiaszintet, érdemes megfigyelni azt is, hogy ezek a különböző energiák hogyan találkoznak egymással, és hogyan tudnak együttműködni.

kendok.jpg

A színelemzés során egyértelműen kiderült, hogy Jucinak a meleg színekben ragyognak leginkább a természetes színei, és inkább TAVASZ típus, mint ŐSZ. Habár bizonyos ősz színek is kiemelik az arcát, a tónusait, de mégis inkább a vidámabb, élettel telibb tavaszhoz áll közelebb.

Azt is megállapítottuk, hogy Jucinak sokkal jobban áll a fekete-fehér összeállítás helyett egy puhább, sötétkék-barackos árnyalatú fehér kombináció és az ékszerek közül a világos arany színek ragyognak rajta leginkább.

Juci színskálája az alábbiak szerint alakult:

 szinek.jpg

 

TESTALKAT ELEMZÉS

Ennél a résznél először is lemérjük a méreteket, vizsgáljuk azt is, hogy a test geometriai középpontja optimálisan helyezkedik-e el, illetve, hogy ténylegesen testalkatnak felel meg az alanyunk. Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a testalkat soha nem függ attól, hogy valakinek van-e súlytöbblete vagy sem, ez mindig csontozat kérdése.

Juci testalkatelemzésénél megállapítottuk, hogy testalkata normál, egy kis homokóra és egy kis körte beütéssel.

Kiemelkedően szép az arca és a bőre, amit a ruhák kivágásaival nagyon jól lehet hangsúlyozni, előnyösek számára a dekoltázst mutató darabok, a V-nyak kivágás, a féloldalas kivágások, akár a kis válltöméssel megdobott ruhák, melyek az enyhe homokóra beütést még inkább erősíteni tudják.

testalkat.jpg

A méréseknél kiderült, hogy a lába arányaiban hosszabb a felsőtesténél, ami hosszíthatja az alakját, de ebből kifolyólag, illetve a kis túlsúly miatt is a derékrész berövidült. Az övet pont emiatt érdemes inkább a csípőrészre feltennie derékrész helyett, hiszen ezzel tudjuk kompenzálni a rövid derékrészt. Kiderült az is, hogy a vastagabb övek előnyösebbek, karakteresebbek számára, mint a vékony övek.

Nem szabad túl bő felsőrészeket választania, de a nagyon szoros, teljesen testre feszülő darabokat is el kell engednie. A felsők is inkább a derék és a csípőrész közötti vonalig kell, hogy érjenek, nem szabad túllógnia a csípővonalon, mert az már beerősíti. Az alul húzott, kissé bővebb felsők állhatnak neki a leginkább jól. Érdemes „felvagdalnia” a nagyobb felületeket, hosszú nyakláncokkal, övekkel „szabdalnia” magát. Szoknyahosszban a maxitól a térd feletti vonalig gondolkodhat.

A tanácsadás végén általában mindig felpróbálunk valódi ruhákat, melyen megmutatjuk, konkrét példákon keresztül a szabásvonalak fontosságát. Általában ezt a részt élvezi mindenki a legjobban, mert a vendég felismeri, hogy mennyi minden múlik azon, hogy jó darabokat választunk..

És újra szépnek érzi magát.. mert az is :)

Bevallom őszintén nekem is ez a kedvenc részem, amikor látod, hogy kivirul a másik arca és teljesen lázba jön, mert rájön, hogy igenis szép és értékes.. és egyfajta hivatásnak tekintem azt, hogy ezt megtanítsam minden egyes embernek, akivel összehoz a sors... :)

És hogy mindebből ki mit visz haza?

 

Mindenki mást.. de azért megkértem Jucit is, hogy írjon pár mondatot, hogy Ő hogyan is érezte magát.

"Kicsit nehéz utólag lebontani, hogy melyik találkozásnál mi volt az, ami az adott fázisban sokat segített, mert már túl vagyok a teljes "Barbi-csomagon".
A stílustanácsadás során fontosnak tartom kiemelni a jó hangulatot, illetve Barbi varázsát. Nagyon jó volt figyelni azt az elmélyült koncentrációt, amivel dolgozott. Természetesen a figyelem középpontjában lenni olyan volt, mintha én lennék a királynő, és minden körülöttem forogna, eléggé élvezhető szituáció volt. ;)
Ezek voltak az intuitív jellegű tapasztalatok.

Jöjjenek a realitások, pontokba szedve:

A nagy felismerések:
  • Nem, a fekete nem mindenkinek áll jól (persze lehet hordani bizonyos kiegészítőkkel, de ez a gardróbrendezés során derült ki, így ezt most nem árulom el ;-)
  • Megértettem néhány ruhadarabommal ápolt "sevelesenélküle" viszonyomat...
  • Nem viccelnek azzal, hogy bizonyos színek esetén ragyog az ember arca, illetve, hogy megváltoztatják hogyan érzed magad. Nekem például bizonyos színek gyönyörűen kiemelik a számat, más színek mellett meg mintha nem is lenne az arcomon a szám. Anélkül azért viccesen nézek ki.
  • az öveket már nagyon régen elengedtem, hogy áhh hagyjuk is, de nem az volt életem legjobb döntése, mert
  • nagyon jól használható ez a tudatos darabolás is, tényleg kellemes eredményeket hoz
Hogy mi változott konkrétan ezután a találkozás után?
  • Tudatosabb színhasználat a már meglévő ruháimnál. 
  • A rózsaszín bizonyos árnyalata - amit egyedül soha nem találtam volna meg - a barátom, és nem kell hozzá 5 évesnek lenni.
  • A kevesebb néha több.
  • A szoknya, és felsők hosszában rejlő titkok.
  • Elkezdtem vágyni a színes dolgokra :) Kinyílt egy új világ.
  • Lényegesen gyorsabban készülök el reggelente és egész nap jól érzem magam a bőrömben (ruhámban)."

 

Érdemes hagyni leülepedni az információkat, aztán a gardróbrendezésnél, vagy a ruhavásárlásnál szintén tudunk segíteni, ha van rá igény.. Jucinál volt, úgyhogy a talán még izgalmasabb részt majd bemutatom egy következő epizódban :) Tiszta lányregény az élet! :)

...és amit tanulságként levonnék mindebből: Igenis figyeljünk oda magunkra, és néha engedjük meg magunknak, hogy mi legyünk a királylányok.. Mert annyit dolgozunk, küzdünk, versenyzünk, vitatkozunk, szorongunk, agyalunk, hogy közben elveszítjük azt a királylányt, aki bennünk lakozik... :(

És ezt ne engedjük!! Saját magunk miatt ne!!

BEJELENTKEZEM STÍLUSTANÁCSADÁSRA!

A bejegyzés trackback címe:

https://stilusficam.blog.hu/api/trackback/id/tr7511737433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása